Transparent Laboratorij za njegu kože - Znanost u pozadini Vaših proizvoda za njegu kože

Retinol: točno ili pogrešno

Njegova anti-aging svojstva pomela su kozmetički svijet. Retinol, znan i kao vitamin A, trenutno je glavni sastojak za izglađivanje nabora i učvršćivanje kože. U ovom čemo članku razjasniti neke istine i zablude u vezi s ovim čudesnim sastojkom.

SAVJET
1

Retinol upotrebljavaju dermatolozi

Točno: Dermatolozi su kiselu verziju vitamina A (retinsku kiselinu) isprva upotrebljavali za liječenje akni, no odmah su primijetili i da koža na koju je nanesena izgleda glatkije i mlađe. Retinol sad propisuju za borbu protiv znakova starenja. Sastojak je to koji je bio predmetom istraživanja brojnih znanstvenih studija.
SAVJET
2

Retinol je vitamin

Točno: Retinol ili vitamin A prisutan je u jetri, tunjevini, maslacu, jajima i mliječnim proizvodima. Njegova molekula prokursora, provitamin A, prisutna je u voću i povrću kao štio su mrkva, marelica, japanska jabuka i špinat. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u kvaliteti naših kostiju, očiju i kože. Štoviše, provitamin A koži daje lagano tamniju nijansu, a i potiče njezinu hidrataciju. 
SAVJET
3

Retinol je stabilan

Pogrešno: Retinol je izuzetno nestabilna molekula. Može se mijenjati pod utjecajem kisika, svjetlosti i topline. Kreme koje sadrže retinol moraju biti pažljivo formulirane i zapakirane u posebna pakiranja kako ne bi došle u doticaj sa svjetlom. Retinol je nekoć bio pakiran u aluminijske tube i bilo je preporučeno upotrebljavati ga samo preko noći.
SAVJET
4

Retinol djeluje samo na površinskom sloju

Pogrešno: Ne samo da retinol pospješuje obnovu stanica u epidermi, već i potiče veću proizvodnju kolagenskih vlakana i glikozaminoglikana, uključujući hijaluronsku kiselinu. Ima i pozitivan učinak na imunosne stanice kože, te melanocite, stanice zaslužne za pigmentaciju. Osim toga i štiti kožu od enzima koji nagrizaju njezina vlakna. 
SAVJET
5

Retinol se ne preporučuje za osjetljivu kožu

Pogrešno: Danas ovo više ne predstavlja problem. Istražitelji su usavršili njegov oblik (jedan od njih je pro-retinol), prilagodili doziranje i otkrili s kojim se umirujućim sastojcima može miješati. Drugim riječima, njegova moćna, obnavljajuća svojstva mogu biti od koristi svim tipovima kože, pa i osjetljivoj.